top of page

Det fluffiga lilla lyckopillret- Vårdhästen Lilla My

Jag heter Åsa Bergqvist, är undersköterska och har arbetat inom äldreomsorg och funktionsnedsättning i 28 år. Just nu arbetar jag som stödassistent på ett LSS boende i Marks Kommun. Jag har hållit på med hästar sedan åtta års ålder och har haft flera egna och även tävlat i hoppning under mina yngre år. För flera år sedan såg jag ett inslag på TV då en shetlandsponny besökte ett äldreboende, jag blev oerhört berörd och varm i hjärtat. 2015 fick jag själv möjligheten att ta med mig min treåriga mini shetlandsponny, vårdhästen lilla My, till två stycken LSS boenden, efter att jag fått tillstånd av enhetschef och verksamhetschef i Marks Kommun. Vilken lycka!



vardhasten lilla my

Trots sin unga ålder hade Lilla My den rätta mentaliteten. Hon älskade att stå i centrum. Vi arbetade på prov i några månader och därefter blev det utvärdering. Det visade sig att våra besök blev succé. Med tiden hamnade vi i både tidningar och media, det var en overklig känsla att se när hon även dök upp på riksnyheterna, man fick liksom nypa sig i armen. Efter det fick vi både fler arbetsdagar och nya boenden att besöka.


Jag får ofta frågor om hur man går tillväga, om det finns någon utbildning såsom till vårdhundar? Men det gör det inte. De absolut viktigaste egenskaperna för en vårdhäst är personligheten, den ska vara nyfiken men lugn och den behöver gilla uppmärksamhet. Det är oerhört viktigt att kunna läsa av sin häst och att man har ett starkt förtroende för varandra. Det ska givetvis vara en självklarhet att hästen tycker det är kul.


Så hur går då ett besök till?
 När vi arbetar på närliggande boende tar vi alltid Lilla Mys vagn som hon får dra. Till övriga besök åker hon i sin hästtransport. Vi har alltid med oss vår väska som är full med borstar, bajspåsar, godis och hårband för de som tycker det är kul att pyssla.
 Det blir mycket klappar, gos och till Lilla Mys stora förtjusning brukar hon även bli bjuden på godis, såsom morötter och knäckebröd.


Det blir även många promenader vid varje besök. Lilla My är van att ha både rullstolar och rullatorer bredvid sig på promenader. För visst är det roligare att ha med en ponny vid sin sida, även om vädret är dåligt.



vardhasten lilla my gar promenad

Vad kan då Lilla My tillföra i sitt arbete? Hon tillför både aktivitet, skratt och mycket glädje på sina besök. Även motivation till promenader och social träning. Det är viktigt för brukarna eller vårdtagarna att de blir sedda och Lilla My lyssnar alltid, hon ger aldrig kritik hon är även bra på att hålla hemlisar.


Vi gör även besök inom äldreomsorgen vilket också är mycket uppskattat. Det är många sinnen som väcks när Lilla My kommer på besök och vi får ta del av många livshistorier, allt från historier från kavalleriet till hur det var att arbeta med häst i skog och jordbruk.


Det är alltid en härlig känsla inom mig när vi åker hem från varje besök. Att vi har som arbete att skapa glädje i vardagen är en dröm som gått i uppfyllelse och både jag och Lilla My är rörande överens om att vi har världens bästa arbete!


För er som vill följa Lilla My i hennes arbete, vardag och galna påhitt kan hitta henne på: Facebook: LillaMy2 eller Instagram: lillamysann


Text & bilder: Åsa Bergqvist

bottom of page