top of page

Intervju: PATRIK KITTEL

Uppdaterat: 25 maj 2022

GUNS ´N ROSES, BILLY IDOL OCH DEPECHE MODE- HUR KOPPLAR VI IHOP DOM MED DRESSYR? GENOM DEN FANTASTISKA PATRIKKITTEL SÅKLART!

HAN ÄR RANKAD SOM SVERIGES FRÄMSTA DRESSYR RYTTARE ENLIGT FEI, HAN ÄR SMÅBARNSFÖRÄLDER OCH DRIVER SAMTIDIGT OUTSTANDING STABLES I TYSKLAND TILLSAMMANS MED SIN FRU, DEN AUSTRALIENSISKA DRESSYR RYTTARINNAN LYNDAL OATLY. DEN RÖDA TRÅDEN I HANS SVAR PÅ VÅRA FRÅGOR ÄR ÖDMJUKHET, VÄLVILJA OCH RESPEKT- VILKET GÖR DET LÄTT ATT FÖRSTÅ HUR HAN BLIVIT EN SÅ STOR PUBLIKFAVORIT INOM DRESSYREN VÄRLDEN ÖVER. VI NÅR HONOM PÅ SOCIALA MEDIER OCH TROTS HANS FULLSPÄCKADE SCHEMA SVARAR HAN GÄRNA PÅ VÅRA FRÅGOR...


Foto från PS of Sweden


Hur kom du att börja med hästar och ridning? Min första flickvän hade en ponny och det var hon som tog med mig till stallet. Efter det var jag ju helt såld... Men mer på ponnyn


Har du ridit på ridskola innan du fick egen häst?

Bara sporadiskt, men jag älskar ridskolehästar – de gör ett sådant fantastisk jobb!


Hur var din första häst?

Hon hette Anemon, ett litet temperamentsfullt sto med mycket humör. Men man lärde sig var gränserna gick och jag utbildade henne till svår klass.


Var det som du hade tänkt dig att ha egen häst? Nej jag trodde att det bara var att hoppa. Jag var hoppryttare då, men hon stannade på vartenda hinder och jag ramlade av hela tiden så sen fick det bli dressyr, vilket jag är väldigt glad för nu.


Har dina föräldrar varit viktiga just i hästlivet? Min mamma absolut! Jag cyklade hem första gången från stallet och sa glatt “Jag vill rida OS!” Vilken förälder som helst skulle ha svarat: Ja ja, och inte tänkt så mycket mer på det. Men min mamma sa “Följ ditt hjärta” och det har jag gjort sen dess.


Har du någon gång varit på ridläger?

Inte på riktigt läger, men vi hängde alla i stallet på somrarna, så vi gjorde våra egna läger.


Har du haft något längre uppehåll från hästarna där du utövade en annan sport? Nej aldrig, jag kravlar mig till stallet halvdöd.


Enligt dig själv, vad är det som gör dig till en bra ryttare?

Envishet och att jag inte lyssnar på människor som sätter begränsningar i huvudet på mig. Om man vill något, kan man uppnå det genom att jobba och försöka att vara ödmjuk mot uppgiften.


Vad tycker du är dom viktigaste grunderna att få koll på i sin ridning? Att man är ärlig mot sig själv, kritisk utan att kritisera, att man tar hjälp, filmar, analyserar och att man tror att det kan gå, kanske inte idag, men imorgon eller i övermorgon.


Patrik Kittel dressage tour, vill du berätta om den? Den är fantastisk och jag är väldigt glad att Saab gör en sådan supersatsning på ridsport.


Vilka egenskaper är viktigast för dig, hos dina tävlingshästar ?

Det är precis samma som hos ryttaren –Vilja och ödmjukhet.


Du köper ju och säljer hästar, samt är även med och ger råd när andra ska köpa häst, vad tycker du är viktigast vid ett hästköp? Att du köper en häst som passar dig! Är du rädd, köp en lugn häst. Är du orutinerad, köp en rutinerad. Och kolla allt innan du köper! Resultat, veterinär, har den haft många ägare? osv. Det är alltid enkelt att vara efterklok.


Vad tycker du är charmen med hästar?

Att de alltid tar en ner på jorden och aldrig dömer dig och att dom alltid försöker att vilja vara till lags för oss människor.


Är det någon av dina hästar som du tänker på med extra värme? Alla!! Jag gillar inte att nämna någon, eftersom varje häst ger ryttaren något speciellt. Men självklart så ligger hästar som du har haft längre, varmare om hjärtat. Scandic, Deja, Welly, Dude, Floresco, Toy, Pasteur... Listan är lång, men välfylld med glädje.


Vem är din största supporter?

Min familj, mina sponsorer, mitt team. Jag har så många och jag är verkligen tacksam för varenda en!


Är det något i din ridning som du tycker har varit lite svårare att lära sig?

Typ allt Jag var ingen talang och jag jobbar hela tiden på mig själv, varje dag.

Man gör hela tiden misstag och så försöker man rätta till dem. Men jag är bara människa och försöker börja varje dag på nytt. Det är så jag har lärt mig att bli bättre på det som jag har svårt för.


Hur skiljer sig hästlivet i Tyskland från hästlivet i Sverige enligt dig?

I Tyskland är det mer som ett jobb, mer utbud, mer Professional. I Sverige ska man lite vara tacksam över att man får rida en fin häst, medan i Tyskland så är det mer att alla ska vara glada och att slut resultatet ska vara bra.


Din fru är ju också en väldigt duktig ryttare, tar ni hjälp av varandra?

Absolut, med allt! Hon är verkligen min stöttepelare i allt och är även bra på att fråga mig “hur tänkte du nu?”


Vad tycker du är viktigt att tänka på när man planerar träningen för sina hästar?

Att man inte övertränar eller undertränar. Och att man lägger en plan där man får med mycket variation och att försöka ha realistiska mål, både kort- och långsiktiga.


Är det någon övning i ridning som du tycker är underskattad?

Att variera! Man kan göra mycket kul även i ridhuset och nu menar jag inte bara trava bommar. Växla tempo, jobba i fältsits, busa, klappa.. Listan är oändlig.


Under alla dina år med hästar, vilken eller vilka bedrifter är du mest stolt över?

Att jag har fått äran att utbilda så många coola hästar och att jag får jobba med så många roliga människor, att jag får leva det liv som jag alltid har drömt om att göra.. Och min bronsmedalj med Scandic, tror aldrig jag har gråtit så glatt som när vi tog den!

Vad är dina planer för 2019?

Först att vara en bra pappa till EMS! Och att kanske ta medalj på EM... är ju i Rotterdam igen!
47 visningar0 kommentarer