top of page

EN ALLVARLIG OLYCKA BLEV MÖJLIGHETEN ATT STARTA EGET OCH ARBETA MED HÄSTAR PÅ SITT SÄTT

Michelle Nilssons MN Dressage är en intressant historia med rötter i gottlandsruss, ardenner och SWB uppfödning från sin mormor och morfar. Det gav hennes mamma, Anna-Karin Nilsson, ett tidigt hästintresse och ett yrkesmässigt förhållningssätt till hästarna som hon förmedlade vidare till sin dotter.


Michelle nilssons sätt att arbeta med hästar

Michelle startade företaget 2014 efter en allvarlig ridolycka. Då insåg hon att ett vanligt stalljobb inte längre var hållbart och att arbeta med något annat än hästar var helt enkelt otänkbart. Idag har hon 7 hästar i egen träning, arbetar utöver det deltid på Hööks i Ystad. Michelle är även utbildad hästskötare, C tränare i dressyr, har tävlat flertalet SM, och ridit i unghäst VM, Breeders, Falsterbo och Scandinavium. Vi får även insikt i hur Anna-Karin, Michelles mamma, upplever föräldrarskapet till en hästtjej som valde att starta företag i en så utmanande bransch som denna.


Hur kom det sig att du valde att starta ditt MN Dressage?

Jag arbetade i Tyskland när jag insåg att olyckan som inträffat innan jag påbörjade jobbet, var allvarligare än vad som upptäckts från början. Det visade sig vara en hjärnblödning och det reducerade min arbetsförmåga. Inte i ridningen, men det hårda stall arbetet det innebär att arbeta i ett stort proffsstall klarade jag inte längre. Och då var det dags att starta mitt företag, vilket alltid har varit min plan.


Vad tänkte du Anna-Karin, att driva företag är i sig ett stort åtagande och med hästar är det ju i många fall en utmanande bransch?

Jag var aldrig orolig för själva företagandet, men den ständiga oron över skaderisken- den finns alltid. Michelle har ju varit med om två allvarliga olyckor och det är en del av vardagen. Man vet att det kan hända. Men det är alltid skaderisken jag har oroat mig mest för. Hur duktig man än är och även om man är nog så försiktigt, så händer det ibland allvarliga olyckor.


Är det en förmån att ha en förälder som arbetar som domare i hoppning och överdomare i hoppning och dressyr?

Jag har haft en otrolig fördel i att mamma har ett väldigt starkt personligt kontaktnät. På tävlingar har hon däremot ofta arbetat och jag har fått klara mycket själv, vilket har gjort att jag klarar mig själv även idag. Man ser ofta ekipage med tränare eller coacher, det har jag nästan aldrig haft med mig på tävlingar.


Anna-Karin fortsätter, -De gånger jag har arbetat när vi har varit på tävling så har Michelle verkligen skött allting själv, utom just avlastning och lastning. Där har jag alltid varit med av säkerhetsskäl.


Vilka utmaningar ser ni i branschen?

Ekonomin är en sak, det är svårt att betala en normal månadslön för en häst i träning, jag förstår verkligen att det är mycket pengar. Men det som ofta missas är att det ska täcka uppstallning, mat, hovslagare, strö och alla de kostnader som ingår i att ha häst för vem som helst. Utöver det ska det täcka de kostnader som man oftast betalar extra för utsläpp, intag, täckesbytningar, fodringar för 7 dagar i veckan och utöver det kommer dessutom betalning för träning av hästen, vilket jag gör sju dagar i veckan. Så hela kostnaden för att ha hästen i träning och utbildning är inte min lön, utan täcker även alla de fasta kostnaderna för hästen.


Anna-Karin fyller i med en annan vinkel, -En annan utmaning är insikten i hur pengar används och fördelas i ett företag. Det är en självklarhet att det betalas skatt, moms, arbetsgivaravgifter, försäkringar och marknadsmässiga löner för anställda. Men samma person vill otroligt gärna betala svart för att få ner priset på tjänsten, utan att förstå att det är något av ovan som måste prioriteras ner.


Vi kommer in i ett samtal om ansvar och kärleken till hästarna, hur man får till en bra ekonomin i företaget utan att tumma på sina värderingar.


Jag är nog inte så bra på att driva företag egentligen, jag älskar hästarna för mycket, säger Michelle.Michelle i frågan att arbeta med hästar

Hur menar du?

Jag gör inte det här för pengarna, utan för att jag älskar att spendera min tid med hästarna. Jag vill inte pressa hästen och två dagar senare lägga ut bilder på sociala medier om att hästen är till salu. Det är inte så jag vill driva mitt företag. Hos mig ska hästen få tid på sig att utvecklas och ibland betyder det att jag måste tacka nej till uppdrag där hästägaren vill uppnå för höga resultat på för kort tid. För mig är det är inte hållbart.


Michelle har ju blivit, om man kan säga känd, för sin mjuka ridning, tar Anna-Karin vid. Man märker stoltheten i Anna-Karins röst och att det inte tummas på värderingarna märktes redan i början av intervjun. Michelle och Anna-Karin har leende snubblat in på minnen från ponnyn Sunny Sunday. Jag fattar inte att jag fick rida den ponnyn överhuvudtaget, utbrister Michelle och fortsätter, -Sunny var en ponny vi fick låna från Marianne Lundin. En riktigt fin ponny, jag vet inte hur många SM hon har ställt upp i och hon tävlade i Falsterbo senast 2019. Och det som är mest fascinerande- hon har bara haft fyra ryttare under hela sitt liv. Idag är Sunny 21 år och nybliven förstagångsmamma till ett litet stoföl som kom i juni.


Anna-Karin förklarar vidare hur de inte haft ekonomisk möjlighet att köpa dyra hästar med lång erfarenhet som har kunnat hjälpa Michelle att klättra i klasserna. Istället har de haft förmånen att få ha väldigt fina samarbeten med hästägare och uppfödare. -Det är våra fantastiska samarbeten som har gjort det möjligt för Michelle att rida, utveckla och utvecklas med bra hästar. Vi har även haft tillgång till väldigt bra tränare som har hjälpt Michelle under åren.


Hur viktigt är det att man har ett starkt team runt sig?

Jätteviktigt, till exempel har jag haft samma hovslagare väldigt länge. Hon känner till mina hästar med deras styrkor och svagheter. Jag har samma veterinär till alla, förutom om hästägaren vill ha sin egen. Mina tränare är väl insatta i mina olika hästar och vilka planer som ligger för var och en. Sponsorerna är väldigt engagerade och delaktiga, jag tycker verkligen att jag har ett välfungerade team i allt från hovslagare till sponsorer.


Många av Michelles sponsorer har varit med väldigt länge och stöttar på många olika sätt. När Michelle skulle tävla ponny SM, ställde hovslagaren upp gratis för att vi skulle kunna ha råd att åka, mina föräldrar betalade för resan och Michelle själv arbetade extra hela sommaren och fick betalt i tid till resan, berättar Anna-Karin. Väldigt många runt omkring Michelle har alltid haft viljan att hjälpa henne, men hon försöker alltid själv.


Anna-Karins röst är fylld med stolthet över sin dotter och vi börjar prata om familjesituationer. Hur man gör för att dela tiden lika mellan sina barn och det dåliga samvetet när man inte gör det. Vi konstaterar att det är många pusselbitar som ska passas in i livspusslet när man arbetar med hästar. Men det skapar också minnen, fyllda med hela känslospekrat från skratt och glädje till oro och sorg.

52 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Nyheter

bottom of page