top of page

Intervju med Mathilda Karlsson

HOPPRYTTAREN MATILDA KARLSSON OM ATT JOBBA STENHÅRT, FÖRSÖKA VARA POSITIV ÄVEN NÄR SAKER INTE GÅR SOM PLANERAT OCH ATT ALDRIG GE UPP.


Samtliga bilder är tillhandahållna av Mathilda Karlsson.

hoppryttaren Mathilda karlsson under träning


En liten tjejs lycka över en liten extra stund i stallet, dagdrömmar om att flyga över höga hinder, upprymdhet över att få mocka eller rykta hästar – från Kristianstad tog sig hoppryttaren Mathilda Karlsson till världselitens arenor. Genom hårt arbete och höga ambitioner samarbetar hon idag med varumärken som Miasuki, Dior och AMG, driver en anläggning större än vad de flesta kan föreställa sig och tävlar fantastiska hästar på världens största arenor.


När började du rida?

Jag började rida på Kristianstads ridsällskap när jag var 7-8 år. Där red jag fram tills jag började på det hästinriktade gymnasiet Blekinge Naturbruksgymnasium Bräkne- Hoby.

Jag fortsatte att tävla för Kristianstads ridsällskap fram till 2018 då jag bytte ryttarnationalitet från Sverige till Sri Lanka.


Vad är ditt bästa hästminne från tiden då det inte var ditt arbete?

Jag har inget bestämt häst minne- men all min lediga tid för-sökte jag tillbringa i stallet. Om jag kunde få en chans att rida var det ett stort plus, men jag ville så gärna vara i stallet. Rykta hästar, mocka boxar eller putsa träns-bara att få vara med hästarna räckte.


Du kommer inte från en hästfamilj, hur kom det sig att hästar blev ett intresse?

På grund av att alla mina kompisar red på samma ridskola kom nog mitt häst intresse. Men min familj var väldigt stöt-tande och ställde upp och körde mig- tidiga morgnar, både på helger och i snöstorm.


Du var bara 19 år när du flyttade från Sverige, hur påverkades du av det?

Jag tror att det på verkade mig väldigt positivt att flytta från Sverige så tidigt och att stå på egna ben. Jag lärde mig tidigt att jobba hårt och att veta vad jag vill.


Du har någon gång sagt att det här är en once in a lifetime chans, kan du förklara hur du menar?

Att bygga upp våran verksamhet och Grönwohld Hof har tagit många år av med- och motgångar. Det och att ha Manfred von Allwörden som business partner i snart 17 år är naturligtvis en Once in a lifetime chans. Manfred har satsat på att bara avla med de bästa stona och de bästa stammarna i Holstein. Det har lagt en otrolig grund i våran framgångsrika avel. Men min verkliga Once in a lifetime chans var absolut när jag fick möjligheten att rida i Global Champions league 2017. Jag var verkligen inte förberedd- men beslutet att delta för-ändrade mitt liv och alla mina senare mål. Jag visste att det skulle bli tufft men alla mina sponsorer, partners och hästägare var verkligen stöttande och menade: Du måste försöka, om det inte fungerar så står vi bakom dig och hjälper till, vi ser till att du klarar det. Verkligen en -Once in a lifetime opportunity-


Vad har det krävts av dig för att ta tillvara på den?

För mig har det alltid varit viktigt att försöka ge tillbaka så mycket jag kan till dom som har hjälp mig på vägen. Att visa hur tacksam jag är för all hjälp och allt stöd jag har fått. Att jobba stenhårt, försöka vara positiv även när det inte går som planerat och att aldrig ge upp.


När väcktes första tanken på att arbeta med hästar?

Jag trodde alltid att jag skulle jobba med hästar eller djur på något sätt, men aldrig att jag skulle bli internationell elit ryttare, att jag skulle kunna representera ett land i ett mästerskap eller att leva ett så spännande och fantastisk liv som jag gör nu.


Hur såg dina första planer ut i att jobba med hästar?

Min enda plan vara att jobba i Tyskland hos Rolf-Göran Bengtsson i ett år eller två för att få erfarenhet och lära mig lite Tyska- men 18 år senare är jag fortfarande kvar och nu är Tyskland/ Hamburg mitt hem.


Du har arbetat hos Rolf-Göran Bengtsson, hur viktigt tror du att det steget var i din karriär?

Att jobba hos Rolf-Göran var otroligt viktigt för min början.Där lärde jag mig så väldigt mycket- men det viktigaste jag lärde mig där var att jobba hårt och vara otroligt ambitiös.


Finns det något från Rolf-Göran Bengtsson som du har tagit med under din karriär och i ditt entreprenörskap?

Att se hur Nummer ett i världen (Rolf-Göran Bengtsson reds. anm.) alltid var först i stallet på morgonen och red, red och red hela dagen, från morgon till kväll, att se hur hårt han tränade och att han alltid var den sista som lämnade stallet på kvällen.


Kan du berätta om hur den strategiska planeringen har sett ut för Grönwohldhof?

Vi visste länge att våran gammal anläggning började bli för liten för alla hästar och ryttare. Så på något sätt var det kanske också en One in a lifetime chans att kunna få köpa en sån fantastisk och legendär anläggning som Grönwohld Hof.


Hur ser verksamheten ut på Grönwohldhof och vem sköter vilka delar?

Grönwohld Hof är uppdelat i tre olika delar, jag tar hand om alla tävlingshästar och försäljningshästar, Manfred tar hand om all avel tillsammans med vårt avels- och unghäst team och våra egna veterinärer. För ung- och avelshingstarna har vi ett eget team.


Grönwohldhof är ett stort maskineri, hur får man det att fungera på daglig basis?

Det har blivit ett jättestort maskineri och jag tror att det allra viktigaste är att man har ett bra team där alla försöker jobba i samma riktning. För mig är viktigt att all personal vet vad som är deras uppgift och deras område, där hela teamet tar ansvar och jobbar med hästarna och med anläggningen som om det vore deras egen. Sen har vi en genomgående bra, stark teamkänsla fast vi idag är 40 medarbetare.


Hur ser dina arbetsuppgifter i företaget ut?

Min uppgift är att ta hand och organisera allt med ung- och tävlingshästarna, att utbildning, tävling samt försäljning fungerar så bra som möjligt. För mig personligen har det alltid varit väldigt givande och spännande att matcha rätt häst till rätt ryttare.


Ser du några utmaningar i att arbeta som egen företagare med hästar?

Att kunna kombinera min stora passion med jobbet är en absolut dröm. I bland- speciellt när jag var yngre tänkte man att det hade varit skönt med lite mer fritid, att kunna träffa mina ”normala, inte hästtokiga” kompisar och ha lediga helger. Men nu vet jag att allt hårt arbete, långa dagar och min bestämdhet verkligen har betalt sig. Jag lever mitt drömliv.


hoppryttaren Mathilda karlsson med sin älskade häst och hund


Du ser alltid väldigt glad ut på bilder och i sociala sammanhang, tror du att din personal uppfattar dig så?

Jag tror definitivt att vi har en så bra team spirit och så mycket framgång på Grönwohld Hof på grund av en utmärkande positiv attityd. Inte bara på grund av min egen inställning, men att vara glad och positiv hjälper till att nå framgång. Speciellt när man rider, jag tror mina hästar känner att jag älskar att rida- så att de förlåter mina misstag lite extra.


Vad skulle du säga är den viktigaste ingrediensen till framgång i er bransch?

Jag vet att grunden till en bra häst ligger i utbildningen den får som unghäst. Det är så otroligt viktigt att ge hästen den tid den behöver och aldrig pressa unga hästar. Jag vet också hur viktigt det är att ha en personlig kontakt med våra kunder- vilket ofta är kunder som har köpt hästar av oss i flera, flera år. Viktigast för mig är alltid att häst och ryttare passar ihop i längden. Att de ska ha kul ihop i många år och inte bara att provridningen går bra. Hästen ska kunna passa ryttarens senare mål också.


Ert stall brann i maj 2020, hur förhåller man sig till en sådan katastrof?

Branden i Maj var fruktansvärd. Vi miste två yngre tävlings-hästar och fyra lägenheter brann upp- men som tur, tur, tur är blev inga människor skadade. Det kan vi bara tacka gud för! Byggnaden var försäkrad, men minnena av den natten kommer ingen av oss att kunna glömma. Verksamheten i sig påverkades inte av branden.


Hur påverkas du av delen att den verksamhet du har byggt upp förstörts i branden?

Detta året har varit tungt och svårt på många sätt- men aldrig har jag tänkt att ge upp. Jag hade inte varit jag, om jag inte hade försökt vara positiv även i svåra tider.


Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag verkligen älskar att spendera min tid i stallet, tillsammans med hästarna och min fantastiska personal, vi har otroligt roligt ihop. Men för mig är det inte bara ridning, träning och tävling som jag älskar utan egentligen alla uppgifter i stallet och med hästarna. Kontorsuppgifter är dock inte min highlight.


En stor del av att klara sig som egen företagare är ekonomin, hur var det för dig under dom första åren och om du skulle ändra på något vad hade det varit?

Jag har varit så otroligt lyckligt lottad över att ha haft otroliga partners, både hästägare och sponsorer i hela min karriär och sedan jag började som företagare.


Finns det något råd du kan ge angående en bättre ekonomi för dem som står i startgroparna?

Jag tror att det är viktigt att våga fråga om hjälp och stöd innan man själv har hittat fäste i branschen.


Idag är en stor del produktsponsring, hur fungerar det hos dig?

Jag är så otroligt tacksam för mina sponsorer och jag är alltid öppen för nya samarbeten och partnerskap.


Vilka sponsorer samarbetar du med idag?

Engels & Völkers, Miasuki, Dior, AMG och Magna Real Estate, nästan alla mina sponsor idag är internationellt aktiva.


Vad betyder det för dig att ha sponsorer och hur avgör du vad som är en bra sponsor/partner?

Som sagt tycker jag att det måste vara lönsamt från båda hållen och om jag kan hjälpa till att marknadsföra en produkt som passar in i min livsstil, så kan det bara vara en Win-win situation. Jag har en väldigt internationell vidd på sociala medier och i marknadsföringsstatistiken, vilket är positivt för mina sponsorer.


Vilka visioner har du framöver för din egen tävlingsverksamhet och för Grönwohldhof?

Jag hoppas i framtiden att kunna se även fler hästar från våran uppfödning och utbildning i internationell sport och i mästerskap.

Men det är även viktigt att se våra producerade hästar gå bra även i framtiden med amatörer och yngre ryttare. Det är också ett stort tecken på bra utbildning- att alla typer av ryttare ska kunna rida våra utbildade hästar på en passande nivå.


Du är ju ett väletablerat namn och erfarenheter från några av världens största tävlingsammanhang, vilket råd kan du ge till dem som går i tankarna på att jobba med hästar på samma sätt som dig?

Mitt råd är verkligen till alla yngre ryttare som i framtiden vill jobba med hästar- jobba hårt, var inte rädd för att ta hjälp och fråga om råd, ge aldrig upp och det spelar ingen roll vilken bakgrund man kommer ifrån- det finns alltid en lösning och en väg man kan gå för att nå sitt mål.


hoppryttaren Mathilda karlsson arbetar även som influencer och modell

Comments


bottom of page