top of page

Jonas Sjöström Hästinstruktör

om relation mellan häst och människa.


Hästmagasinet Hippologica kontaktade mig och frågade om jag ville skriva en liten artikel om hästar och ordet är fritt! Självklart vill jag skriva och speciellt när jag själv får välja ämne! Jag har funderat en del på vad jag vill skriva om. Det finns ju så mycket att välja mellan! Det vi pratade och kom fram till var senare ganska uppenbart; En bra relation, det vill väl alla ha till sin häst!


Men hur når man en bra relation, vad är lycka och framgång med sin häst? Jag tänkte rada upp de punkter som jag tycker är viktigt i umgänget och träningen med häst, för att få en lyckad relation och vänskap mellan er. Jag känner jag måste börja från scratch, i rätt ände så att säga och allt handlar ju i grund och botten om inlärning.


När vi som människor kan förstå hur hästar lär sig och hur de upplever olika träningsmetoder, så kan vi på något vis skräddarsy den metod som passar både dig och din häst bäst. Om vi bara pratar om belöning så finns det två sätt att träna en häst på. Där finns den belöningen där vi lägger till något som hästen uppskattar efter utfört önskvärt beteende (exempelvis godis) och där finns den belöningen där vi tar bort något hästen inte uppskattar (ett tryck som släpps = eftergift). Jag personligen använder mig av rätt mycket godis i min träning, det ger enligt mig ett driv och engagemang i hästen där jag själv inte behöver öka ett tryck för att få den att ge det där lilla extra! Men det är ju såklart inte bara godis som gör att en relation mellan häst och människa är bra, det finns ju så många mer komponenter som ska stämma. Många hör t.ex. av sig till mig av anledning att deras häst inte går att fånga i hagen. Mer tydligt sätt för hästen att säga till sin matte eller husse att den inte vill umgås finns ju inte, och visst är det bra!


Jag förstår att det kan kännas hårt och ledsamt, men försök att se det positivt. Vi kan ju nu börja rannsaka oss själva och försöka ta reda på vad som är fel.


Är det kanske utrustning som kan sitta fel?

Är den rädd att lämna flocken?

Eller har vi bara inte så bra relation just nu?


I vårt umgänge med våra fyrbenta vänner, måste vi inse att inlärning och samspelet inte börjar ute på ridbanan eller då vi sitter upp- den börjar såklart när vi ropar på vännen som står ute i hagen. Redan då försöker hästen analysera och fundera på vad du vill. Har matte/husse grimman med sig? Har den en krubba med något gott? Jag brukar alltid tänka ”så fort jag vet att hästen vill något, att den har en önskan, då kan jag också be om något”. Det gör hela vardagen så mycket enklare och det blir roligare för alla parter att vara den andre till lags, men ändå få sin vilja genom.


Exempel: När du ska släppa hästen i hagen och den har bråttom till sina kompisar. Hästen buffar och viftar stressigt med huvudet för att hjälpa dig av med grimman. I denna situation kan du vänta ut hästen till den står stilla och då snabbt ta av grimman. Det kan ju tyckas självklart, men vad jag vill få fram är att hästen tänker ”Ha! jag fick matte/husse att ta av mig grimman! Bara jag står still så får jag vad jag önskar”. Och matte/ husse tänker ”Ha! nu har jag snabbt och enkelt lärt hästen att snällt stå och vänta tills jag tar av grimman”.


Det blir en win-win för båda. Detta är ju något ni kan använda er av i stort sett alla dagliga rutiner. Det jag vill komma med detta stycket är att det finns så många små knep där hästen själv kan bestämma över sina beteenden och där ni båda kan känna att ni fick en enklare tillvaro utan bestraffning, bara man rannsakar sig själv lite emellanåt. Det där med bestraffning. Vi människor har ju ofta en väldigt stark, mörk kraft inom oss som gärna vill säga nej, att förbjuda och ta bort egna (åtminstone de jobbiga) beteenden och viljor från våra hästar.

Hästinstruktören Jonas Sjöström med en av sina hästar
Hästinstruktören Jonas Sjöström

Visst självklart ska inte hästarna få bete sig hur som helst när som helst, verkligen inte. Men vi måste också ha i åtanke att när vi säger nej, förbjuder eller förminskar ett djur, en häst, så kommer det också gnaga lite på er relation på ett eller annat sätt.


Är vi för hårda så kan hästen plötsligt bli rädd att testa nya idéer. Det kan även hämma inlärning i träning, då den blir rädd för att göra fel och därmed blir väldigt passiv. Den kan bli arg då den känner sig missförstådd, men det tråkigaste tycker jag är att de rädda hästarna. Ett sätt som är så mycket bättre än att ta bort beteenden (fya hästen) är att istället säga ja eller att berömma den när den gör rätt. Alltså helt enkelt ignorera den när den gör fel. Vi kommer komma så mycket snabbare fram i träning och framför allt kommer er relation bli mycket bättre.


Varför?

Jo, det är ju såhär; När vi tränar våra hästar så bygger ju det på att hästen måste i någon form ta ett initiativ. Vi säger att vi använder oss av tryck och eftergift som belöning. Där ingår ett obehag i en övning där vi vill att hästen ska klura ut hur den slipper detta obehaget. Vi framhäver det vi vill att hästen ska göra, genom att släppa på det tryck vi lagt till på hästen. Men om vi också då i samband med detta börja lägga på andra tryck och obehag för att TA BORT egna initiativ (bestraffa den för att den gör fel) så hör ni ju med en gång hur konstigt det blir för stackars hästen.


För er relations skull så är det så mycket lättare både för er och hästen att bara kunna fokusera på det hästen gör rätt. Ni tycker väl att detta stycket bara låter dumt, men tro mig, det är så mycket vanligare än vad ni tror att det förekommer bestraffning i samband med belöning! När jag får en ny häst så brukar jag tänka på mitt konto, vad för konto? Jo mitt plus och minuskonto. När vi inte känner en individ så tänker jag att vi ligger vid noll om vi har en skala med plus och minus framför oss. Den första tiden måste vi umgås kravlöst och göra roliga saker tillsammans. För mig är vardagen med hästen den viktigaste tiden att skapa en bra relation. Tänk ofta hur du kan underlätta för din häst så den tycker det är roligt att vara med dig.


Hästen vill kunna påverka era beslut och känna sig delaktig, så ni får en vardag med mindre tjafs och bråk. För mig finns det alltså inga direkta övningar som du kan göra med din häst som ska skapa en bra relation. Det finns enligt mig ingen genväg till en god relation, den växer fram under tiden ni lär känna varandra - om du spelar dina kort rätt. Många tänker att ledövninar eller ledarskapsövningar ska göra er relation bättre. Ja många gånger får du en häst som år mer lugn, hanterbar och kontrollerad, men om vi tänker efter. Är det en relation som är äkta och genuin från bådas sidor? Jag vill nå ut till människor, ge dem egna tankar, idéer och kunskap om hur hästar upplever oss människor och hur vi kommunicerar med dem. Det ger en bättre välfärd och inte minst en väldigt god relation till er häst.


Tack för ordet,

Jonas Sjöström,

Hästinstruktör.

Comments


bottom of page